Nieuws 2024

De eerste berken bloeien al; mensen gevoelig voor berkenpollen opgelet (Bron: Nature Today)

Foto: Mariet Joosten | Swalmen

De uitzonderlijk hoge temperatuur in februari en maart zorgt voor een zeer vroege bloei van de berk. De eerste berken zijn al in bloei gezien. Met de verwachte aanhoudend zeer hoge temperatuur zou de berkenpollenconcentratie in de loop van aankomende week al sterk op kunnen lopen.

Door de hoge temperaturen komen berken versneld in bloei met hoge pollenconcentraties en flinke hooikoorts tot gevolg. Uit waarnemingen en analyses van De Natuurkalender van Wageningen University blijkt dat de natuur momenteel recordvroeg tot ontwikkeling komt.

Het volgt op de recordwarme februari, die een gemiddelde temperatuur had van 8,2 °C. De kans is groot dat ook maart de warmste ooit gaat worden met een gemiddelde temperatuur van misschien wel 9,0 °C. Door deze warme winter komen bloemen en planten vele weken eerder in bloei en blad dan dat ze vijftig jaar geleden deden. (Lees verder. . .)


Japanse kersenbomen bloeien steeds vroeger (Bron: KNMI)

Foto: Jessie van Neer | Beesel

Japanse kersenbomen komen steeds vroeger in het seizoen in bloei: ruim tien dagen eerder dan sinds het begin van de waarnemingen in het jaar 812(!). Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zowel de opwarming van de aarde als de toegenomen verstedelijking hiervan de oorzaak te zijn.

In Japan kennen ze de “Sakura”, de bloei van de Japanse kersenbomen in het voorjaar. Het is de aankondiging van de lente, een nieuw begin. Cultureel is dat in Japan een heel groot ding.

Het zit zo diep in de Japanse cultuur dat in de Japanse stad Kyoto die jaarlijkse bloei al sinds het jaar 812 in detail wordt bijgehouden. Dat levert een unieke reeks op die ons iets verteld over klimaatverandering. (Lees verder. . .)


Amerikaanse topklimatoloog: we hebben CO2-probleem veertig jaar onderschat (Bron: NOS)

Bron: NOAA

Het opwarmende effect van CO2 is 50 procent sterker dan jarenlang is gedacht. Dat zegt de Amerikaanse klimatoloog James Hansen van Columbia-universiteit in zijn nieuwste onderzoek. Hij verwacht in de komende decennia een versnelling van de opwarming.

Sommige wetenschappers gaan nooit met pensioen. Een daarvan is James Hansen, voormalig hoofd klimaatonderzoek van NASA. Hansen is beroemd omdat hij al in 1988 getuigde over klimaatverandering voor de Amerikaanse Senaat. De mondiale opwarming bleek toen al onweerlegbaar uit de NASA-metingen. (Lees verder. . .)


Bijna helft elektriciteitsproductie komt uit hernieuwbare bronnen (Bron: CBS)

In 2023 kwam 48 procent van de elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen zoals zon, wind en water. In de periode mei tot en met juli was meer dan de helft van de elektriciteit hernieuwbaar, in juli zelfs 57 procent.

De productie uit hernieuwbare bronnen steeg in 2023 met 21 procent, vergeleken met een jaar eerder. De elektriciteitsproductie uit fossiele bronnen daalde. Niet eerder werd er zoveel elektriciteit uitgevoerd. Dit meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers. (Lees verder. . .)


Natuur maand eerder in bloei dan 50 jaar geleden (Bron: Nature Today)

Foto: Wiel Smits | Venlo 12-02-2024

Gewoon speenkruid, gele kornoelje, gewoon sneeuwklokje, krokus. Ze bloeien al volop. In vergelijking met 50 jaar geleden begint de bloei gemiddeld een maand eerder.

De temperaturen van de afgelopen weken zouden 50 jaar geleden normaal zijn voor begin april. Het effect op de natuur wordt inmiddels steeds zichtbaarder. De verandering in de bloeidatum wordt mooi geïllustreerd door de gele kornoelje.

Vijftig jaar geleden openden de eerste kleine gele bloemetjes zich pas rond 13 maart. Deze eeuw ligt de eerste bloeiwaarneming op 18 februari. Op Natuurkalender.nl worden momenteel eerste bloeiwaarnemingen van bijvoorbeeld gewoon speenkruid, gele kornoelje, zwarte els en zelfs sleedoorn doorgegeven. (Lees verder. . .)


Aarde in 2023 gemiddeld bijna 1.5 graad warmer dan eind 19e eeuw (Bron: NOS)

De aarde was in 2023 gemiddeld bijna 1,5 graad warmer dan aan het einde van de 19e eeuw. Daarmee is het vorige wereldwijde hitterecord, uit 2016, ruim gebroken, blijkt uit een analyse van Copernicus, het aardobservatieprogramma van de Europese Unie.

Dat 2023 uitzonderlijk zou worden, was halverwege het jaar al duidelijk. Tijdens hittegolven werd het in Zuid-Europa lokaal 45 graden en werden in China en de VS zelfs temperaturen tot 50 graden genoteerd.

Ondertussen bleef ook de gemiddelde temperatuur steeds hoog en vanaf juni tot en met december werd zeven maanden op rij het wereldwijde maandrecord gebroken, stelt het rapport. (Lees verder. . .)


De Staat van ons klimaat 2023: warmste en natste jaar ooit gemeten (Bron: KNMI)

De gevolgen van klimaatverandering zien we, zowel in Nederland als wereldwijd, steeds vaker. 2023 was het warmste jaar sinds het begin van de metingen. Ook was afgelopen jaar het meest natte jaar ooit gemeten in Nederland.

In De Staat van ons klimaat beschrijft het KNMI het weer van 2023 en hoe dat samenhangt met de wereldwijde klimaatverandering.

Warmste jaar sinds het begin van de metingen

2023 was het warmste jaar sinds tenminste 1901 in Nederland. De gemiddelde temperatuur in De Bilt was 11,8 °C. Hiermee werd het record van 2014 en 2020 (11,7 °C) verbroken. Afgelopen jaar was ongeveer 2,9°C warmer dan begin vorige eeuw (1901-1930, 8,9°C).

De warmste tien jaren van de reeks zijn alle van 1990 en daarna, de tien koudste jaren zijn alle van 1963 en daarvoor. De afgelopen tien jaren waren allemaal warmer dan enig ander jaar tussen 1901 en 1988. De komende decennia worden vrijwel zeker warmer dan de huidige klimaatnormaal (1991-2020, 10,5°C). (Lees verder. . .)